میوه ها و سبزیجات

میوه ها و سبزیجات مستعد آلودگی میکروبی پس از برداشت هستند. با تلفات پس از برداشت و شیوع بیماری های ناشی از غذا همراه است. تلفات و ضایعات مواد غذایی باعث نگرانی جدی در سطح جهانی می شود. از این رو، دستور کار سازمان ملل ابتکاراتی با سرمایه گذاری در جهت جلوگیری و کاهش تلفات پس از برداشت دارد. اشعه UV-C نتایج مثبتی را در پاکسازی محصولات تازه پس از برداشت با کمترین تأثیر بر ویژگی های کیفی ارائه کرده است.

فرآوری سالاد
مصرف سالاد آماده در طول سال ها افزایش یافته است. چندین مطالعه توانایی نور UVC را برای کاهش بار میکروبیولوژیکی روی سالاد و سایر سبزیجات نشان داده اند [33].
آلنده و همکاران اثربخشی درمان UVC برای افزایش ماندگاری سالاد برگ بلوط Read را مطالعه کرد و به این نتیجه رسید که دوز 237 میلیژول بر سانتیمتر مربع در کاهش رشد میکروبی بدون تأثیر بر کیفیت کلی کاهوی «برگ بلوط قرمز» با حداقل فرآوری شده مؤثر است. [.34]
توت فرنگی
نور UV222 به طور موثر قارچ های بیماری زا را روی توت فرنگی از بین می برد در حالی که برای گیاهان ایمن باقی می ماند [35]. محققان تأثیر نور UV222 و UV254 را بر روی قارچ های رایج گیاه توت فرنگی از جمله بوتریتیس سینریا ، یک برس منبسط شده و هفت گونه مختلف کلتوتریکوم آزمایش کردند. نتایج نشان داد که UV222 در کشتن پاتوژنها مؤثرتر از نور معمولی UV 254 است. نکته مهم، آنها همچنین نشان دادند که گیاهان تحت تأثیر مقدار نور UV222 مورد نیاز برای از بین بردن پاتوژن ها قرار نگرفتند (15 ثانیه دو بار در هفته). در نهایت، محققان همچنین نشان دادند که می توان از نور UV222 برای جلوگیری از پوسیدگی توت فرنگی استفاده کرد.
به طور خلاصه، نور UV222 پتانسیل زیادی برای کنترل بیماری و آفات در سیستم های تولید توت فرنگی نشان می دهد.

جدول زیر مطالعات متعددی را در مورد اثربخشی تابش UV-C پس از برداشت و تأثیر آن بر محصولات خلاصه میکند [36]:
میوه/سبزیجات | بهبود کیفیت | کاهش لاگ میکروبی |
سیب | حفظ رنگ و خواص فیزیکوشیمیایی | E. coli: 1.2-3.0; L. monocytogenes: 1.6; Saccharomyces cerevisiae: 1.0-1.9; S. enterica: 1.5. |
کلم بروکلی | فنل ها و آنتی اکسیدان های حفظ شده؛ افزایش فعالیت آنزیم؛ اسید استریک و لینولئیک کاهش یافته است | E. coli: 2.0; L. monocytogenes: 0.7; psychrophilic bacteria: 1.3. |
هویج | افزایش ترکیبات زیست فعال و شاخص سفیدی. | Aerobic mesophile: 1.7 |
افزایش ترکیبات زیست فعال و شاخص سفیدی. | – | E.coli:2.0; L. monocytogenes: 1.5; Yeast and mould: 2.0. |
کاهو | پارامترهای کیفیت حفظ شده است. تغییر رنگ اکسیداتیو، افزایش تنفس. | E. coli: 1.7; L. monocytogenes: 1.2-2.1; S. aureus: 1.2; S. enterica: 1.8-2.5; Enteriditis: 1.4; L. innocua: 1.3. |
فلفل | استحکام بهبود یافته: رنگ حفظ می شود. | L. monocytogenes: 3.1-3.7; S. aureus: 3.1-3.7; L. innocua: 1.05. |
اسفناج | کلروفیل، رنگ و بافت حفظ شده است. تولید کم اتیلن؛ کاهش تنفس؛ کیفیت را حفظ کرد | E. coli: 2.0-5.2; L. monocytogenes: 1.7-4.3; Salmonella: 2.1-5.5; S. enterica: 0.8-2.0; Mesophilic, psychrophilic, coliform, enterobacteria: 1.1. |
توت فرنگی | استحکام بهبود یافته: آنتوسیانین حفظ می شود. کاهش وزن و تعداد تنفس کم | E. coli: 2.0; L. monocytogenes: 1.0. S. aureus: 1.0-1.4. |
گوجه فرنگی | استحکام بهبود یافته: رنگ و بافت حفظ می شود. محتوای فنلی بالاتر؛ کاهش وزن و تعداد تنفس کم | E. coli: 2.3-3.5; L. monocytogenes: 2.6-3.6; Salmonella spp: 3.0-3.8; S. enterica: 3.2-4.8; S. aureus: 3.1-3.6. |
گندزدایی با استفاده از 222 نانومتر یک فناوری جدید است و بنابراین، هنوز اطلاعات خاصی برای این طول موج وجود ندارد. بیشتر دادههای موجود با استفاده از نور 254 نانومتری بهدست آمدند و مزایای قرار گرفتن در معرض دوز پایین ثابت نور UV را در نظر نمیگیرند. با این حال، تاثیر تابش 222 نانومتر بر روی اکثر باکتری های رایج با نتایج مثبت آزمایش شده است [18]:
بیماری زا | متوسط | Dose (mJ/cm2) to reduce 90% |
سالمونلا | مایع | 1.97 |
لیستریا | مایع | 3.58 |
E. Coli | مایع | 2.10 |
استافیلوکوکوس اورئوس | مایع | 6.00 |
ساکارومایسس سرویزیه | سطحی | 12.67 |
از آنجایی که نشان داده شده است 222 از بسیاری جهات برتر از 254 نانومتر است، ما انتظار داریم مطالعات آینده این موضوع را در مناطق خاص تری مانند میوه ها و سبزیجات تایید کند. مطالعه توت فرنگی که قبلا توضیح داده شد این را به خوبی نشان داد. اما تا زمانی که دادههای بیشتری در دسترس نباشد، باید از دادههای ۲۵۴ نانومتری برای پشتیبانی استفاده کنیم، حتی اگر انتظار دوزهای متفاوتی برای ۲۲۲ نانومتر داشته باشیم.